Om Taverna Brillo

Taverna Brillo är ett italienskt brasserie i svensk tappning. Den stora matsalen omges av barer och butiker som erbjuder charkuterier, delikatesser, pizza, bröd, glass, kafé och blommor. Utbudet är lika generöst som öppettiderna, från tidig morgon till sen natt. Menyn har sina rötter i den italienska kokkonsten men fått en svensk tolkning av Taverna Brillos kökschef Henrik Erdmann och Tommy Myllymäki som är vår kreativa ledare.

Matsalen

Matsalen är inspirerad av den italienska mat vi älskar och som blivit en stor del av den svenska matkulturen. Inredningen är signerad Jonas Bohlin. Såsom i alla hans verk finns det väl genomtänkta detaljer.

MARKNADEN

Via entrén på Humlegårdsgatan 19 kommer du direkt till Taverna Brillos marknad. Med det välvda markisliknande taket har Jonas Bohlin skapat en illusion av en bakgata någonstans vid Medelhavet och på väggen längs med långsidan har NUG målat ett 50 meter långt konstverk som passar in perfekt.

I marknaden hittar du en bröd-, charkuteri- och delikatessbutik. Brödet bakas av Bageri Brillo som leds av Håkan Johansson som är världens bästa bagare sedan han vann VM 2014. Du hittar också färdiglagad mat, sallader, smörgåsar, såser, fonder, olivoljor och andra väl utvalda produkter att ta med hem. Butiken omvandlas kvällstid till bar och hela korridoren runt marknadsdelen fylls av vimlande gäster.

VÄXTHUSBAREN

Växthusbaren ligger längst in i Taverna Brillo, bredvid Växthuset. Ofta stimmigt och fullt av liv på kvällarna. Fokus på ny musik med DJ- och livespelningar.

GLASS, ESPRESSOBAR OCH BLOMMOR

Vid entrén på Sturegatan ligger vår minsta bar som erbjuder kaffe, aperitivo och inte minst vår fantastiska glass, gjord på naturliga råvaror och som smakar precis som riktig glass ska smaka. Glassmakerna varierar från dag till dag. Kom förbi och fika eller köp med favoritglassen hem i halvlitersförpackning. Här kan du också köpa snittblommor ur vår blomkyl – allt öppet till klockan 00/02. Espressobaren är av italienskt slag och förlängs under sommarmånaderna med en uteservering som nu också är öppen för kontinental frukost.

NAMNET TAVERNA BRILLO

Med TAVERNA menas en allmän lokal, där gäster kan beställa mat och dryck. Italienska tavernor skiljer sig från barer då de vanligtvis håller öppet även dagtid. Tavernor serverar även hela måltider. Ordet härstammar från det antika Roms ”tabernae”, livsmedelsbutiker som erbjuder möjligheten att konsumera livsmedel, dryck och ibland även boende på en och samma plats.

BRILLO betyder, beroende på hur man vill tolka det, salongsberusad eller solstråle. Brilloboxen av Andy Warhol är dessutom föremålet för en av världens mest omdebatterade konsthistorier.

Vi valde namnet Taverna Brillo mest för att solen skiner in i lokalen genom en ljuskupol, passerar matsalen och cocktailbaren för att slutligen landa i vårt kök och bageri. Att Brillo sen även är slang för salongsberusad på italienska kan vara för att man skiner och strålar lite extra i det tillståndet. Det är ett tillstånd som vi önskar att alla har hos oss; smått berusade, men inte just av alkohol, utan av mat, konst och livets goda i allmänhet.