Brillos pizzadeg – (4 port)

1/2 liter vatten, 780 g vetemjöl (helst tipo 00 eller starkt vetemjöl hög proteinhalt), 5 g jäst, 25 g havssalt

Går också bra att köpa färdig pizzadeg på Taverna Brillo.

 

1 PORTION Löjromspizza

4 msk creme fraiche smaksatt med citron

50 g skivad mozzarellaost (Fiore di latte)

50 g grovt riven 24 månaders lagrad prästost

50 g Kalixlöjrom

50 g creme fraiche

Finhackad rödlök

Finskuren gräslök

Dill

Citron

  1. Pizzadeg: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand.
  2. Dela degen i 4 delar (för 4 port) och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Dra eller kavla ut degbiten till tallriksstora pizza och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Bred ut 4 msk creme fraiche på pizzabottnen samt mozzarellan och prästosten.
  6. Grädde i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
  7. Ta ut och garnerna med lök, löjrom, creme fraiche, dill och citron

 

Alternativt

 

Köp Brillos frysta färdigpizza och komplettera med följande:

50 g riven 24 månaders lagrad prästost

50 g Kalixlöjrom

50 g creme fraiche

Finhackad rödlök

Finskuren gräslök

Dill

Citron

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  3. Strö över prästosten.
  4. Grädde i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  5. Ta ut och garnerna med lök, löjrom, creme fraiche, dill och citron